מלנומה ונקודות חן חשודות - אך לאבחן וכיצד לשמור
מהי מלנומה? אילו סוגי מלנומות קיימים? מהם גורמי הסיכון להתפתחות מלנומה? באילו מקרים חשוב להיבדק? כיצד נקבעים שלבי המחלה? ומהם שלבי הגידול?
מלנומה הנה גידול מהיר של תאים מלנוציטים בעור. זהו גידול סרטני המתחיל לרוב בצורת שומה. כאשר השומה לא מאובחנת ולא מטופלת במהירות, עלולה המלנומה להתפשט לאיברים אחרים בגוף באמצעות צינורות הלימפה או בזרם הדם. גידול סרטני מסוג מלנומה עלול להופיע בכל הגוף. בקרב נשים, האזור השכיח ביותר להימצאות מלנומה הוא השוקיים ואילו בקרב גברים, נפוצה המלנומה יותר באזור הגב.
מהי מלנומה?
מלנומה ממאירה של העור (CUTUNEOUS MALIGNANT MELANOMA) הינה סרטן עור קטלני המתחיל לרוב בצורת שומה. זהו סרטן העור השלישי בשכיחותו. סוג סרטן זה מתפתח בשל גידול מהיר של תאי המלנוציטים היוצרים את הפיגמנט בעור ומיצרים את המלנין המצוי בעור ובאזורים נוספים בגוף. ישנם סוגי סרטן עור רבים אך כאשר סרטן מסוג מלנומה מאובחן בזמן, בשלב הראשון, עומדים סיכויי ההחלמה על 100% ואילו כאשר המחלה מצויה בשלב הרביעי, סיכויי ההחלמה ממנה עומדים על 20% בלבד. ריבוי נקודות חן (שומות) הוא גורם הסיכון החשוב ביותר והעיקרי למלנומה ומחקרים מצאו כי קיים מתאם בין מספר השומות לסרטן ולכן, יש להקפיד על בדיקה עצמית ומיפוי של השומות בכדי לגלות בשלב מוקדם את המחלה.
סוגי מלנומה
- מלנומה מתפשטת שטחית – סוג מלנומה זה, הוא השכיח ביותר בעולם. בקרב נשים, מופיעה המלנומה לרוב באזור הרגליים ובקרב גברים, בגב ובחזה. תאי מלנומה מתפשטת שטחית, גדלים לרוב בקצב איטי ומתפשטים בהדרגה על פני העור.
- מלנומה קשרייתית – מלנומה שנייה בשכיחותה ומתפתחת בצורה מהירה יותר מסוגי מלנומה אחרים. מלנומה זו מופיעה בעיקר על החזה, הגב, הראש והצוואר.
- מלנומת נמש ממאירה- מופיעה בקרב אנשים מבוגרים באזורי עור שנחשפו לשמש במשך שנים. לדוגמא: פנים וצוואר. המלנומה מתפתחת בצורה איטית ממצב טרום סרטני בשם "נמש ממאיר" ומופיעה ככתם על גבי העור.
- מלנומה של הקצוות – סוג נדיר המופיע לרוב בכפות הידיים והרגליים או מתחת לציפורניים. סוג מלנומה זה שכיח יותר בקרב אנשים כהי עור ואינו קשור לחשיפה לשמש.
גורמי סיכון שונים להתפתחות מלנומה:
- קרינת שמש – זהו גורם הסיכון העיקרי להתפתחות מלנומה ממאירה. חשיפה לא מבוקרת לקרינה על סגולה או חשיפה לקרינת UV מלאכותית של מיטות שיזוף או מנורות פולטות קרינה על סגולה. חשיפה לשמש בגיל הילדות ובגיל ההתבגרות, במיוחד כזו המלווה בכוויות ובשלפוחיות, מעלה את הסיכון לחלות במלנומה ממאירה מאוחר יותר.
- סוג עור- אנשים שעורם נוטה להיכוות בקלות מהשמש הם בעלי עור בהיר, שיער בהיר או אדמוני ועיניים כחולות, נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במלנומה.
- שומות מרובות- אנשים בעלי למעלה מ-100 שומות לא תקינות (אטופיות) או גדולות מהממוצע, נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במלנומה ולכן עליהם לבצע מעקב תקופתי אחר השומות אצל רופא עור.
- רקע משפחתי – קיומו של רקע משפחתי מעלה את הסיכון של בני משפחה בעיקר אם ישנם שני קרובי משפחה או יותר שחלו בה, עלול להעיד על קיומו של גן פגום העובר בתורשה.
- מערכת חיסונית מוחלשת – במקרה של מערכת חיסונית מוחלשת דוגמת אנשים הנוטלים תרופות לדיכוי המערכת החיסונית או נשאי HIV, קיים סיכון גבוה לחלות במלנומה.
תסמיני המלנומה ונקודות חן חשודות:
רוב סוגי המלנומות הממאירות מתחילים בשינוי בעור. הימצאותה של שומה חדשה או שומה קיימת אשר שינתה את צורתה, צבעה או גבולה. כאשר מופיע סימן חריג על פני העור הנמשך יותר ממספר שבועות או כאשר מופיעים בשומה אחד מהשינויים הבאים:
שינוי גאומטרי – שומה עם צורה לא סימטרית כאשר חציה האחד אינו שווה לחציה האחר
שינוי בגבולות השומה – שומה אשר גבולה אינו מעוגל, אינו ברור ואינו מוגדר
שינוי בגוון (צבע) – שומה אשר צבעה אינו אחיד והיא מורכבת מכמה גוונים כגון : חום, שחור, ורוד ועוד.
שינוי בגודל – שומה אשר קוטרה עולה על 5 מ"מ
שינוי בגובה – שינויים בגובה השומה או כל שינוי אחר
גירוד, יצירת גלד או דימום – יכולים להופיע במלנומה אך הם נפוצים פחות. במקרה שמופיעים אסור להתעלם מהם.

כיצד מאבחנים מלנומה:
בדיקה עצמית
חשוב לבצע בדיקה בחדר מואר היטב. ניתן להיעזר במראת יד ולכוון אותה מול מראה גדולה. חשוב להתבונן בכל שטח העור, הקרקפת, בין השערות, קפלי הגוף, בין אצבעות הידיים והרגליים. לאנשים עם ריבוי שומות חשוב לצלם בהגדלה את אזור השומות לצורך השוואה ולחזור על הבדיקה מידי שלושה חודשים עד שישה חודשים.
בדיקה של רופא עור
בכל מקרה בו מופיעה נקודת חן חשודה, או במקרה בו מופיעים שינויים מחשידים בנקודת חן קיימת, חשוב לגשת לרופא עור לצורך בדיקה במידה ונקודת החן שפירה ותקינה מבחינה בריאותית.
הסרת נקודת חן:
הסרה יכולה להתבצע באמצעות לייזר למטרה אסתטית. רופא יכול לאבחן נקודת חן אפילו בבדיקה ראשונית באם מדובר בגידול שפיר או בגידול החשוד כסרטני. לרוב, יבדוק הרופא בכל הגוף באם קיימות שומות שאינן תקינות ובמקרה של חשד, ישלח הרופא את המטופל לביצוע ביופסיה שהיא האבחנה הסופית. הביופסיה לטיפול של הסרת נקודות חן מתבצעת בהרדמה מקומית ובמסגרתה, מוסרת השומה ביחד עם השוליים הבריאים שסביבה. שומה שהוסרה נשלחת לבדיקה מיקרוסקופית (פתולוגית) על מנת לבדוק באם קיימים בדגימה תאים סרטניים. אם אובחן גידול סרטני מסוג מלנומה, יתבצע ניתוח נוסף של כריתה מקומית נרחבת יותר.
קביעת שלבי המחלה STAGING:
נועדה לתאר את היקף הגידול הסרטני ומידת ההתפשטות שלו אל מעבר למיקומו הראשוני בגוף
T-TUMOR- מתאר את גודל הגידול הסרטני
NODR N (בלוטה) - מתאר את התפשטות הגידול הסרטני אל בלוטות הלימפה
M METASTASES גרורות – השלב מתאר את מידת התפשטותו של הגידול הסרטני אל איבר אחר בגוף כמו כבד או ריאות
הטיפול במלנומה נקבע על פי שלב המחלה בו נמצא המטופל כאשר בשלב הראשון נמצאת המלנומה בשכבות החיצוניות של העור בלבד, בשלב השני, עברה וחדרה המלנומה לדרמיס אך אין בלוטות או גרורות. בשלב השלישי, התפשטו תאי המלנומה אל בלוטות הלימפה הקרובות לאזור המלנומה ויש בהן נגע אחד או יותר ובשלב הרביעי, תאי המלנומה התפשטו מעבר לעור ולבלוטות הלימפה והן קרובים לאיברים בגוף כגון ריאות, כבד או מוח.
אבחון מוקדם מציל חיים! תמיד תהיו במעקב אחר השומות ונקודות החן שעל גופכן.
אבחון מוקדם מציל חיים! תמיד תהיו במעקב אחר השומות ונקודות החן שעל גופכן.